vaippalainaamo-oulu@kodinkestot.fi


21. helmikuuta 2012

Kestovaippailun ABC, 21.2.2012

Kiitos kaikille vaippailtaan osallistuneille!!! :)
Tässäpä käydyt asiat vielä.

Kestovaipat on kestäviä ja pestäviä vauvan alusvaatteita. Kestovaippapakettiin tarvitaan aina imuosa ja kosteussuoja. Monet haluavat lisäksi kuivaliinapinnan vauvan ihoa vasten, mutta kaikkien iho ei kestä keinokuitua, jolloin märkäpintainen luonnonkuitu on parempi vaihtoehto.

Kosteussuojavaihtoehtoja ovat irrallinen PUL- tai fleecekuori, vaippaan uloimmaksi kerrokseksi kiinni ommeltu PUL-kangas taikka villahousut tai -kuori.

Imuosa voi olla joko irrallinen sisävaippa (kiinteillä tai irrallisilla imuilla) tai vaippaan kiinni ommellut kangaskerrokset.

Kuivaliina voi olla fleeceä, coolmaxia, kuivaliinaneulosta tai polyestermokkaa, jotka päästävät kosteuden läpi imuun ja pitävät vauvan ihon kuivana. 

Vaipat voivat olla joko tarroilla tai nepeillä kiinnitettäviä tai housuvaippamallisia. Jotkut vaipat ovat ilman kiinnitystä (pysyy paikoillaan pienellä vauvalla hyvin kuoren kanssa). Harson, froteisen ja joustofroteisen kiinnityksettömän vaipan voi laittaa kiinni näpsyllä, joka on muovinen kolmihaarainen kuminen pidike.

Vaippatyyppejä:
AIO:t eli all-in-one-vaipat:
Muistuttavat eniten kertakäyttövaippoja; niissä on kosteussuoja sekä imuosa samassa paketissa. AIO-vaipat usein kuivuvat hitaasti, kun imuosaa ei saa vaipasta ulos ja levitettyä. Joissain AIO-vaipoissa on kuitenkin myös ulosvedettävä läppäimu joka nopeuttaa kuivumista.
Taskuvaipat:
Muotoonommeltu tarra- tai neppikiinnitteinen vaippa, jossa on ulkopinta PUL-kangasta. Täyttöaukko on usein takaosassa, jonne laitetaan haluamansa määrä imua. Taskuvaippa on kätevä siksi, että tilanteen mukaan esimerkiksi yöksi, päiväunille, ulkoiluhetkiin sekä automatkalle voi laittaa enemmän imua ja kotona vähemmän. Imut otetaan käytön jälkeen vaipasta irralleen, ja pesun jälkeen vaipan osat kuivuvat nopeasti. Valmiiksi pinoksi imuilla täytetyt taskuvaipat ovat kätevyydeltään kuin pino aio-vaippoja.
Sisävaipat:
Sisävaipat voivat olla joko taiteltavia (esim. harso) tai muotoonommeltuja. Materiaaleina voi olla varsin kirjavasti mitä tahansa 60 ja 95 asteen pesun kestäviä luonnon- ja keinokuitukankaita (erilaiset puuvillakankaat, bambu, hamppu, fleece, coolmax..). Sisävaipat eroavat aio- ja pul-taskuvaipoista siinä, etteivät ne sisällä kosteussuojaa. Muotoonommellussa sisävaipassa voi olla joko kiinteät tai läppäimu, tai ei imuja lainkaan, jolloin irralliset imut laitetaan vaipassa olevan taskun sisään.
Sisävaipan päälle on laitettava kosteussuojaksi villahousut tai PUL-kuori. Kosteussuojaa ei tarvitse pestä joka käytön jälkeen, jollei se ole kakkainen. Villahousut pestään joko käsin haalealla vedellä tai koneessa 30C villanpesuohjelmalla noin kerran kuussa-kahdessa. Pul-kuoret pestään muun vaippapyykin mukana 60 asteessa n. 2-4 käytön jälkeen.

Vaippojen määrä
Vaippojen määrä riippuu siitä, millaista systeemiä käyttää; AIO- ja paksuja sisävaippoja tarvitaan 20-30kpl, nopeammin kuivuvia pul- ja sisätaskuja n.15-25 kpl sekä niihin imuja 25-40 kpl (yhteen täyttövaippaan laitetaan yleensä 2-3 imua).
Näillä määrillä pärjää, kun pesee koneellisen vaippapyykkiä joka toinen päivä. Lisäksi sisävaippojen päälle laitettavia kuorivaippoja tulee olla 3-6 kpl (villahousuja tai pul-kuoria).

Muista hankkia kunnollisia imuja heti alusta saakka, näin vältät useimmat ohivuodot, vauvasi kokee olonsa mielekkäämmäksi ja samoja imuja voi käyttää koko vaippa-ajan. Uusia vaippoja ja imuja tulee pestä useita kertoja ennen kuin niiden imuteho on hyvä. Siksi aluksi vaippoja kannattaakin käyttää lyhyellä vaihtovälillä; vähitellen vaihtoväliä voi pidentää imukyvyn parantuessa.

Jos hankkii vaippoja ennen vauvan syntymää, ei kannata ostaa samanmallisia vaippoja hirmuista kasaa, vaan mieluummin useamman mallisia muutaman kutakin. Hyvä vaihtoehto on myös varata kestovaippalainaamolta paketti lainaksi ja sovittaa siten erilaisia vaippoja ja vasta sitten hankkia omia.

Käyttövinkkejä
Kestovaippoja vaihdetaan noin 2-4 tunnin välein tai kakan tullessa. Vaihtoväliin vaikuttaa kuinka paljon lapsi pissaa ja kuinka imukykyinen kestovaippa on.

Jos vaippa tuntuu olevan ihan litslätsmärkä tai vaippa falskaa, laita lisää imua.

Jos vaippa falskaa mutta imut tuntuvat suurimmaksi osaksi kuivilta, kiinnitä huomiota imujen järjestykseen; lähimmäs ihoa kannattaa laittaa nopeasti imevää materiaalia (esim. frotee, joustofrotee, flanelli, mikrokuitu), ja sen alle hitaasti imevät imut (bambu, hamppu, villa).

Jos vauvan iho punoittaa, anna ilmakylpyjä, käytä lisäimua sekä kuivaliinaa tai kokeile luonnonkuitua ihoa vasten, vaihda vaippaa useimmin sekä pese ja huuhtele vaipat erityisen huolellisesti, jottei niihin jää pesuainejäämiä. Vaipat voi ns. keittopestä kerran kuussa-parissa, eli ensin pesu 95C pesuaineiden kanssa, jonka jälkeen vielä ilman pesuaineita 60 asteen pesu.

Vaippojen säilytys ja pesu
Likaiset vaipat säilytetään joko ilmavassa korissa tai kannellisessa ämpärissä. Kakka huuhdellaan vaipasta käsisuihkulla pönttöön ja sitten laitetaan odottamaan pesua. Jotkut esipesevät kakkatahrat sappisaippualla.

Kodin ulkopuolella likaiset vaipat voi laittaa joko tarkoitusta varten hankittuun tai tehtyyn pul-vaippapussiin tai tavalliseen muovipussiin.

Vaipat pestään 60 asteessa. Pesuaineen tulee olla zeoliititon, valkaisuaineeton ja alle 5 prosenttia saippuaa sisältävä pesuaineilla (esim. nestemäinen Erisan, Ecover, nestemäinen Neutral Color tms).

Vaippoja pesupähkinöillä pestessä pähkinöitä voi laittaa likaisuuden mukaan koneeseen 3-6 kpl. Pähkinät laitetaan pesupähkinöille tarkoitettuun pussukkaan tai esim. ohkaiseen nilkkasukkaan. Pesupähkinöitä voi käyttää alle 60C pesuissa pari kertaa, mutta 60C ja 95C pesuihin vain kerran. Niiden teho perustuu siihen, että ne alkavat irrottaa sapoiinia 30asteessa. Lopuksi pesupähkinät voi heittää biojätteeseen. Ne soveltuvat kaikkeen pyykkiin, myös villavaatteiden ja silkin pesuun. Pesupähkinät ovat hajusteettomia, ja jos puhtaan pyykin haluaa tuoksuvan, voi huuhteluainelokeroon laittaa pari tippaa hyväntuoksuista eteeristä öljyä. Suuria ja pinttyneitä tahroja pesupähkinät eivät poista kovin tehokkaasti, joten tahroja kannattaa hinkata esim. sappisaippualla ennen pesua.

Kestovaippojen pesuun ei saa laittaa huuhteluainetta, sillä se heikentää imukykyä.Huuhteluaineen tilalla voi käyttää väkiviinaetikkaa (huuhteluainelokeroon n.0,5-1dl). Se desinfioi, poistaa hajuja sekä pehmentää pyykkiä. Pyykki haisee kosteana etikalle, mutta haju haihtuu pyykkin kuivuessa.

Jotkut vaipat voi kuivausrummuttaa, mutta PUL-kangas voi kärsiä rummutuksesta. Kuivausrumpua käyttämällä kärsii myös osa kestovaippailun ekologisuudesta.

Taloudellisen ja ympäristöedun maksimoimiseksi kannattaa pestä täysiä koneellisia. Monet pesevät samassa koneellisessa myös liinavaatteita ja vauvanvaatteita. Perusteluna yhteispyykkäykselle voi ajatella esimerkiksi sitä, että yhtälaillahan vauvanvaatteet ja liinavaatteetkin usein ovat pissassa ja kakassa, mikseipä niitä voisi pestä samassa koneessakin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti