vaippalainaamo-oulu@kodinkestot.fi


Kestovaipan käyttö ja huolto



Likaisten säilytys

Kestovaippoja ei tarvitse pestä joka päivä, 2-3 päivän pesuväli on sopiva. Kakat voi huuhdella vaipasta esim. käsisuihkulla suoraan vessanpönttöön, mutta pissivaippojen huuhtelu ei ole välttämätöntä. Vaippojen pesutarrat tulee muistaa laittaa kiinni, jotteivät kovat tarrat vahingoita kuivaliinakankaita. 
Likaiset vaipat voi kuivasäilyttää ilmavasti pyykkikorissa, kerätä kangaskassiin tai muovipussiin ja ravistella sieltä suoraan pesukoneeseen tai pudottaa kannelliseen ämpäriin veteen likoamaan.
Mikäli säilytät vaipat liottamalla, vettä on hyvä olla sen verran, että se peittää vaipat ja
vesi tulee vaihtaa päivittäin. Halutessasi voit laittaa veteen muutaman ruokalusikallisen etikkaa pitämään hajut kurissa. Voit pitää vaippoja myös parvekkeella pesua odottamassa. Talvella täytyy kuitenkin välttää vaippojen jäätymistä, ettei niiden kuiturakenne murru.
Pesua odottavat vaipat eivät ilmavasti säilytettyinä juurikaan aiheuta hajuhaittoja ja niitä voi entisestään vähentää tipauttamalla vaippojen joukkoon muutaman tipan eteeristä öljyä, esimerkiksi antibakteerista teepuuöljyä.

Tuuletus

Hiukan kostuneita vaippakuoria ei tarvitse joka kerta pestä, vaan useimmiten villaisiin riittää kuivatus ja tuuletus. Puuvillaisiin ja/tai polyesterisiin riittää yhden käytön jälkeen kostuneen kohdan huuhtelu ja kuivatus tai tuuletus, sekä koneessa pesu parin käyttökerran jälkeen. Etenkin villaisia vaippahousuja kannattaa tuulettaa ahkerasti, koska villa kärsii liian usein toistuvista pesuista.

Pesu

Vaippojen tarrat tulee olla suljettuina etteivät ne revi ompeleita pesussa! Vaipat voi pestä muun pyykin seassa. Pese vaipat 60°C, se on riittävä lämpötila hygienian ylläpitämiseksi. 90°C:n pesua ei tarvita, ellei lapsella ole jokin infektio vaippa-alueella.
Isomman lapsen vaipat voivat helposti alkaa haiskahtaa joten tällöin vaipat voi pestä tarpeen mukaan 90°C (esim. muutaman kuukauden välein).

Jos PUL-kuoren pesuohje 60C pesun sallii, voi ne pestä samalla kun muutkin vaipat. Joissakin kuorivaipoissa on kuitenkin 40C pesuohje, muista tarkastaa siis se aina, jottei kuori mene pilalle.
Villaiset vaippahousut tulee pestä mieluiten käsin, tai erittäin hellävaraisella villanpesuohjelmalla 30°C. Myös lanoliinituksen eli villahousujen hoidon villarasvalla, voi tehdä joko koneessa tai käsin. Pesun ja lanoloinnin voi tehdä muutaman kuukauden välein. Villaimut taas voi halutessaan huuhtaista pari kertaa kuukaudessa haalealla vedellä.


Jos sisävaippa tai vaippakuori on pahasti värjääntynyt, saat poistettua tahrat esim. sappisaippualla ja tekemällä ensihuuhtelun kylmällä vedellä. Keväisin ja kesäisin tahrojen häivyttämiseksi voi kokeilla ulkona auringossa kuivatusta.
Pesuaineen valinta


Pesuaineen tulee sisältää mahdollisimman vähän (enintään 5 %) saippuaa, etenkin jos vaipoissa on fleece-pinta. Valkaisuaine puolestaan saattaa pilata kosteussulun, eikä zeoliittiakaan suositella, sillä se kerääntyy vaippoihin ja heikentää vaipan imukykyä. Allergioiden välttämiseksi tulee kestovaipat pestä aina hajusteettomilla pesuaineilla ja käyttää tavallista pienempää pesuainemäärää.
Kattavan tietokannan sopivista pesuaineista löydät Kestovaippainfolta: http://www.kestovaippainfo.fi/tietokannat/pesuaineet/ 
Huuhteluainetta ei tule käyttää lainkaan, sillä se vähentää vaippojen imukykyä. Vaippojen pehmentämiseksi voit halutessasi käyttää huuhteluaineen sijasta pientä määrää etikkaa. Vaippa alkaa olla parhaimmillaan vasta 5–10 pesukerran jälkeen. Käytä vaippaa ensin lyhyillä vaihtoväleillä ja pidennä käyttöaikaa pesukertojen myötä. Uusi vaippa kannattaa aina pestä kerran ennen käyttöönottoa.

Kuivatus

Kuivaa vaippoja mahdollisuuksien mukaan narulla parvekkeella tai muuten ulkona. Vaippojen kuivatusaika riippuu paljolti pesukoneen lingon tehosta (mielellään vähintään 800 kierrosta minuutissa), vaippatyypistä ja kuivatusolosuhteista. Sideharsot ja ohuemmat kuorivaipat sekä kosteussululliset täyttövaipat kuivuvat jopa muutamissa tunneissa. Paksuimpien vaippoje kuivaus saattaa kestää yli vuorokaudenkin.
Kuivausrummulla saat vaipat nopeasti kuivaksi, mutta rumpu kuluttaa materiaaleja ja lisää huomattavasti pesukustannuksia. PUL-kosteussuojakäsiteltyjä vaippoja ja kuorivaippoja ei saa kuivata kuivausrummussa, sillä kuumuus pilaa laminoinnin. Myöskin villaa sisältävät vaipat menevät pilalle kuivausrummussa. 
Toivomme ettet kuivaa lainaamovaippoja kuivasrummussa jotta ne säilyvät mahdollisimman hyvinä usealle käyttäjälle :)